Výběrová káva El Salvador LOS PIRINEOS z norské pražírny Prolog Coffee je charakteristická šťavnatými tóny třešní a růžové vody.
Farmu Los Pirineos, která se nachází v regiónu Usulután v Salvadoru, provozuje producent kávy páté generace Diego Baraona. Diego převzal kormidlo na farmě v roce 2020 po smrti svého otce a nyní pokračuje v jeho tradici a odkazu nejen svého otce Gilberta, ale také více než 130 let zkušeností, historie a znalostí, které má jeho rodina v pěstování kávy. Farma se nachází ve výšce 1400 metrů nad mořem na svazích samostatné sopky. Toto jedinečné umístění poskytuje mikroklima, které se nepodobá žádnému jinému se slunečnými dny a chladným vánkem, což vytváří prostředí ideální pro výrobu, zpracování a sušení kávy. Toto klima se obzvláště dobře využívá v sušící části farmy, kde jsou vyvýšené sušicí postele umístěny mezi dvěma vrcholy a vytvářejí aerodynamický tunel, kterým neustále proudí vánek. Lůžka jsou vystavena slunci po dobu dvanácti hodin denně, přičemž teplota je regulována vytrvalým větrem, což vytváří ideální prostředí pro výrobu honey a naturálně zpracované kávy.
V Los Pirineos se vyrábí asi 20 druhů kávy – včetně Rume Sudan, SL-28, Batian a Gesha – ačkoli Pacamara a Bourbon jsou základní kávy, které tvoří přibližně 80 % objemu farmy. Kromě 20 odrůd, které se na farmě pěstuje, má Los Pirineos také vlastní zahradu a školku s odrůdami kávy, kde pěstují přibližně 70 různých druhů káv. Tato práce s odrůdami byla vášní pro Diegova otce Gilberta a je to vášeň, kterou Diego hodlá pokračovat v budoucnosti farmy tím, že bude pokračovat v pěstování a experimentování.
Zatímco kvalita je v Los Pirineos jistě důležitá, Diego dbá také na ekologickou a sociální odpovědnost. Veškerá voda použitá při výrobě a zpracování kávy pochází ze shromážděné dešťové vody. Diego se také věnuje chovají včely, a to jak za účelem produkce medu, tak i proto, aby různými způsoby přispěly k místnímu ekosystému. Diego zaměstnává na farmě asi 60 lidí a pracuje na tom, aby lidé, kteří sklízejí kávu, pracovali na farmě po celý rok i na dalších projektech, aby byla zajištěna konzistentní a udržitelná práce. Veškerá káva v Los Pirineos se pěstuje ve stínu pod vysázenými stromy.
- odrůda: diego baranoa
- nadmořská výška: 1,400m n.m.
- región: usultan
- farmář: Diego Baraona