Výběrová káva El Salvador Nikaragua MOMENTUM - espresso z irské pražírny 3FE je charakteristická tóny čokolády a oříšků.
Tato směs několika odrůd je vhodná především pro přípravu espressa, skvěle se ale také hodí na filtrované metody přípravy kávy.
Při zpracování promytou (washed) metodou se zralé plody této kávy sklidí z kávovníků a putují do propíracího stroje, který za pomoci proudu vody a samotného pohybu třešní odstraní z plodů slupku. Zrna zůstanou obalena musiláží – lepkavou dužinou kávového plodu. Musiláž se ihned odstraní dalším promýváním zrn a čistá zrna se pak suší na slunci na vyvýšeních „slunečních postelích“ nebo v interiéru na betonové zemi. Zrna se v pravidelných intervalech prohrabují a převracejí a po jejich usušení se balí do jutových pytlů.
V rámci naturálního (suchého) zpracování se zralé kávové třešně po ruční sklizni omyjí a namočí. Při sušení Samuel nejprve vysuší kávové třešně na terase na slunci, než je přesune na zastíněné sušicí stoly. Tam jsou třešně ponechány procesu sušení, dokud není zajištěno patřičné úrovně vlhkosti. Při tomto procesu jsou třešně neustále převraceny, aby byly prosušeny rovnoměrně. Zároveň právě v této fázi probíhá ta největší kontrola kvality a nadále se třešně připravují na export.
- 40% Salvador - La Manuela: promytá, odrůdy: Catimor a Catisic
- 35% Nikaragua - El Limoncillo: promytá, odrůda: Caturra
- 25% Salvador - La Manuela: natural, odrůdy: Catimor a Catisic