Káva Etiopie ABRICOTINE z dílny nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters vás hned při prvním přivonění pohltí jemným aroma bílého čaje a levadule, které působí uklidňujícím, skoro až nostalgickým dojmem. V chuti pak nastupují šťavnaté tóny pečených meruněk a broskví, které zaoblí celý chuťový zážitek do hebké harmonie.
Kávová zrna pocházejí z oblasti Banko Gotiti, která leží v jižní části okresu Gedeb v Gedeo Zóně, Etiopie. Tato oblast je známá pro své sopečné půdy, které jsou ideální pro pěstování kávy a dodávají zrnům jedinečný profil. Banko Gotiti Cooperative, která byla založena v roce 2012, sdružuje asi 300 členů, kteří pečlivě vybírají a dodávají plně zralé třešně. Káva z této oblasti je vysoce ceněná pro svou kvalitu a důraz na výběr těch nejlepších třešní, které tvoří základ pro vynikající chuťový profil. Pěstování kávy v této oblasti se vyznačuje jak vysokými nadmořskými výškami, tak i ideálními klimatickými podmínkami pro pěstování odrůdy Heirloom.
Jednotlivá zrna jsou zpracovávána promytou metodou, jejíž výsledná káva je typická svou až čajovou chutí. To v tomto případě znamená, že po sběru se káva přemisťuje do tzv. loupačky, ve které zrnka velkou rychlostí naráží do výběžků a hran pro zajištění sloupnutí slupky a části dužiny. Pro odstranění zbytku dužiny se káva následně fermentuje i několik hodin v tancích. Následně se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Poté nastává poslední fáze, kdy se zrna suší na tzv. afrických postelích do dosažení potřebné vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1950–2300 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Gotitit Washing Station