Výběrová káva Etiopie ADADO z české pražírny Kmen Coffee Roastery je charakteristická tóny meruňkové marmelády, nektarinek a čokolády.
Mycí stanice Adado se nachází v blízkosti etiopského města Yirgacheffe. Keře zde rostly divoce ještě předtím, než byly vyšlechtěny v mnoha jiných částech světa. Zde vstupují do hry vlastnosti, díky nimž výrobní oblast vyniká - vysoká poloha, půda bohatá na živiny, dostatečné množství srážek, teplé dny, chladné noci. Tyto vlastnosti v kombinaci se správnými odbornými znalostmi zaručují kvalitní kávu.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.795 - 2.150 m.n.m.
- Producent: Drobní farmáři dodávající kávu do mycí stanice Adado