Výběrová káva Etiopie ADADO z české pražírny Kmen Coffee Roastery je charakteristická tóny broskvového čaje, květin a mléčné čokolády.
Etiopie je kolébkou kávy a i dnes zůstávají etiopská zrnka oblíbenými pro neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Mycí stanice Adado se nachází nedaleko města Yirgacheffe. A právě v Yirgacheffe rostly divoce kávovníky Arabika, které se odsud rozšířily do světa. Tato oblast má skvělé podmínky pro pěstování kávovníků – vysoká nadmořská výška, půda bohatá na živiny, přiměřené srážky, teplé dny a chladné noci. Promyté zpracování této kávy se řídí tradičními etiopskými metodami. Kávové třešně farmáři ručně sesbírají a v mycí stanici vytřídí poškozené, přezrálé nebo nezralé. Po odstranění nekvalitních třešní se rozvlákní a nachystají k fermentaci. Káva fermentuje po dobu 36 až 72 hodin ve vodě, která se během procesu třikrát vymění. Po dokončení fermentace se důkladně promyje pergamen a dle hustoty se rozdělí. Poté se káva namočí do čisté vody na dalších 8 až 12 hodin. Po promytí se káva suší na předsušících stolech, odkud snadno odteče přebytečná voda, a další den se přemístí na vyvýšená lůžka, kde se při pravidelném obracení suší až 12 dní. Poté se káva nechá odpočívat ve skladu.
- Nadmořská výška: 1.795 - 2.150 m n. m.
- Producent: Drobní farmáři dodávající kávu do mycí stanice Adado