Dopřejte si svěží šálek připomínající citronovou Fantu. Ana Sora je plná tónů citronové kůry a černého čaje. Nádech papáji do šálku přináší jemnou exotickou sladkost, která je doplněna o aroma bílých květin a bílého vína.
Etiopie je chudá země, která produkuje úžasnou kávu. Izrael Degfa se snaží prostřednictvím kávy dostat lidi z chudoby — otevírá nové zpracovatelské stanice a vytváří tak pracovní příležitosti v místech, kde se jedná o jedinou možnost obživy. Jedním z takových míst je Ana Sora. Nedaleko Ana Sora se nachází škola Yerba Buleye, která spolupracuje s farmou a učí děti pracovat a pěstovat kávu. Ana Sora podporuje také školu pro sirotky v sousední vesnici.
Ana Sora se nachází v nadmořské výšce 2350 m. Díky tomu, dozrávají kávové třešně pomaleji a zároveň trvá déle proces fermentace a sušení. Nadmořská výška dodává kávě spoustu kyselosti a živosti sama o sobě a vzhledem k tomu, že se jedná o promytou verzi kávy Ana Sora, můžete očekávat, že citrusové plody opravdu vyniknou. Vysoká nadmořská výška ale přináší mnoho komplikací — kvůli špatným silnicím je velmi náročné dostat kávové třešně do stanice (pokud prší, není to možné vůbec).
Okolí Ana Sora obývají drobní zemědělci, kteří jsou oromské národnosti a mluví převážně oromsky. Izrael věří, že těmto zemědělcům pomůže vzděláváním v oblasti chovatelství a finanční pomocí. Domnívá se, že to je jediný způsob, jak v Etiopii produkovat udržitelnou kávu. Sběrači a všichni pracovníci jsou registrovaní a podléhají certifikaci Rainforest Alliance.
Izrael si zakládá na kvalitním zpracování a důkladně kontroluje každou fázi tohoto procesu. Po ručním sběru třešně krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Následně se opět fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranily i zbytky slizu a mohly se později sušit na afrických postelích do požadované vlhkosti, než jsou připraveny na export.
- Nadmořská výška: 2 350 m n. m.