Nezbedníci natropili novou parádu. Upražili nám kávu z Etiopie, země bující kávovou tradicí, ale zrnka přinášející hutné aroma moderny. Anaerobně fermentovaná zrnka z etiopského regionu Guji a farmy Ana Sora, odkud byla z půdy vytažena chuť po jahodovém cupcaku, vanilce a s dochutí nugátu. Tuto lahodnou africkou nezvyklost si nemůžete nechat ujít!
Promývací stanice Ana Sora se nachází v jižní Etiopii v oblasti Oromia, známém pro produkci velmi kvalitní kávy. Tato stanice patří mezi nejvýše položené kávové plantáže v regionu. Vysoká nadmořská výška přispívá k pomalejšímu zrání kávových třešní, což umožňuje rozvinutí komplexních chutí a aroma, často vykazujících jasnou kyselost a sladkost s chutěmi bobulovitého ovoce, citrónu a květinových tónů.
Tento kávový lot byl zpracován tradiční suchou metodou, ale za doprovodu na poměry Etiopské výběrové kávy nezvyklé anaerobní fermentace. Anaerobní metoda zpracování má tendeci prohlubovat a objevovat nové a nezvyklé chutě. Takto zpracované třešně se ve vodě uzavírají do vzduchotěsných sudů (s jednocestným ventilem pro odvod uvolňovaného oxidu uhličitého). Fermentaci jsou ponechány mnohem déle a většinou se v nich rozvinou nezvyklé tóny, jako například Coca-cola, kompot, kakaové nibsi, dušené ovoce a mnoho dalšího. Navíc díky tomu vzniká i zajímavý odpadní produkt – kávový kvas, jelikož při anaerobní fermentaci vzniká i alkohol.
- Nadmořská výška: 1900 - 2350 m n. m.
- Farma: Ana Sora