Výběrová káva Etiopie ARBEGONA - vzorek z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny cuba libre, heřmánku a citronové kůry.
Tato káva pochází z malých farem v oblasti Arbegona a káva se zde zpracovává ve stejnojmenné zpracovatelské stanici. Do tohoto mikrolotu přispělo se svou kávou 391 zemědělců, jejichž malé farmy mají mezi 3 a 5 hektary. Káva je v této oblasti hlavní tržní plodinou, ačkoli se zde pěstuje mnoho dalších plodin, například cukrová třtina, nepravé banány, koření a zelenina. Pražírna se ke kávě dostala skrz exportní společnost Daye Bensa, která se zaměřuje na komunitu farmářů, kterou neustále vzdělává a snaží se zlepšit jejich životní podmínky v oblasti zdravotní péče, veřejných služeb nebo infrastruktury. Finančně také odměňuje farmáře za konzistenci v objemu a kvalitě dodávané kávy.
Káva byla zpracována naturální (suchou) metodou. Kávové třešně se třídí podle hustoty a kvality tak, že se nechají plavat ve velkých nádržích naplněných vodou. Potom se přesunou na vyvýšené africké postele, kde se každých 30 minut otáčí, aby dosáhla rovnoměrného vysušení a kontroloval se proces fermentace. Průměrné sušení trvá přibližně 12-15 dní v závislosti na teplotě a vlhkosti. Poté se usušené kávové třešně přesouvají do skladů, kde čekají do momentu vyloupání. V tomto čase “ležení” dochází i k tzv. vývinu chutí v kávě.
- Nadmořská výška: 2200 m n.m.