Představte si teplý letní den, ležíte na dece, vedle vás miska čerstvých malin a třešní, ve sklenici domácí limonáda s příchutí citron/passion fruit a z nedaleké pekárny se line vůně čokolády - tak přesně to je Etiopie Asefa Dukamo od italské pražírny Nero Scuro. Už při prvním doušku vás zaujme svým výjimečně komplexním a ovocným profilem. V šálku se mísí sladkost zralých třešní a malin, jemná acidita citrusů a passion fruit a vše uzavírají tóny čokolády - s touto kávou se zkrátka nebudete nudit!
Tato káva pochází z farmy Gatta, která se nachází na území původně přírodního lesa. První kávovníky zde byly vysazeny v roce 2013 a sušící stanice byla založena v roce 2017. Okolní vegetace a les hrají zásadní roli jako přirozené stínění pro farmu i sušící stanici. Výsadbu, sklizeň a zpracování kávy řídí výhradně místní obyvatelé. Zajištění pracovních příležitostí a spravedlivé mzdy je pro místní komunitu významným přínosem.
Anaerobic Natural je inovativní metoda zpracování kávy, která kombinuje anaerobní fermentaci s přírodní (suchou) metodou sušení. Tento postup začíná sklizní zralých kávových třešní, které jsou následně fermentovány v uzavřených nádobách, kde je omezený přístup kyslíku. Tento kontrolovaný, kyslíkově omezený proces umožňuje kávovým zrnům rozvinout komplexní chuťové profily, které by tradiční metody zpracování nemohly dosáhnout. Během fermentace dochází k intenzivní interakci mezi ovocnými slupkami a zrny, což výsledné kávě dodává výraznou ovocnost, hlubokou sladkost a nezaměnitelnou jemnou kyselost. Po fermentaci se třešně suší na slunci, což ještě více zvýrazní chuťové tóny, jako jsou zralé bobule, citrusy, víno nebo koření. Anaerobní metoda je náročná na preciznost, ale její výsledky opravdu stojí za to!
- Producent: Asefa Dukamo - Gatta Farm
- Nadmořská výška: 2120-2200 m n. m.