Připravte se na jedinečný kávový zážitek, který Vás vezme do srdce Etiopie. Tato pražená káva z Bensy je mistrovským dílem zpracování stanice Ayla Bensa. S jejími tóny melounu, hrušky a jemného květinového aroma, jako je jasmín, odráží tato káva precizní zpracování a vysokou nadmořskou výšku, ve které roste. Káva je upražena na filtr a nabídne vám jemné květinové tóny a svěží žluté ovoce. Tato lahodná zrnka pro vás upražila pražírna Onyx z dalekých Spojených států a vy byste si ji jistě neměli nechat ujít.
Stanice Ayla Bensa, kde tato káva vzniká, se nachází v malebné vesničce Shantawene, nedaleko přírodní rezervace Harenna. Více než tisíc malých kávových producentů dodává své kávové třešně této stanici, kde jsou zpracovávány s mimořádnou péčí. I přes výzvy, které přináší provozování nezávislé zpracovatelské stanice v konkurenceschopné oblasti Sidama, majitel Faysel Yonis dokázal vytvořit systémy, které udržují věrnost členů stanice. Klíčem k úspěchu stanice je nejen produkce kávy výjimečné kvality, ale také význam, který stanice přikládá péči o půdu, komunitu a lidi, kteří tyto kávy pěstují.
Co se týče zpracování, tato káva prošla tzv. promytým procesem. Kávové třešně doručené ke zpracování projdou kontrolou a následně ručním tříděním. Po odstranění dužiny se kávová zrna fermentují pod vodou přibližně 12-36 hodin. Během této fermentace dochází k přeměně cukrů a organických kyselin, což přispívá k jedinečné chuti této kávy. Po fermentaci je káva pečlivě promyta a následně usušena na slunci na vyvýšených postelích. Výsledkem je káva plná komplexních ovocných tónů, která odráží bohatství a tradici etiopského kávového dědictví.
- nadmořská výška: 2000 m n. m.