Etiopie BEKELE - anaerobic honey

od Kafar Palarnia kawy

Napsat první hodnocení
449 Kč vč. DPH (1,80 Kč / 1g)
Skladem > 5ks
Můžete mít 17.3. (Po) Další možnosti doručení

Typ balení:

 
Datum pražení
20.02.2025 (22 dnů)
Pražírna
Kafar Palarnia kawy
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Sidama
Odrůda
74158
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Experimentální
Chuťový profil
Bílé květiny, Broskve v mléčné čokoládě, Třtinový cukr
Cuppingové skóre
88/100
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Pokud s kávou rádi experimentujete, tak tento kousek od polské pražírny Kafar je tu přesně pro vás. V šálku této kávy z Etiopie, která si prošla metodou zpracování zvanou anaerobic honey, očekávejte šťavnaté aroma broskví v mléčné čokoládě, které je podpořeno dlouhotrvající sladkostí třtinového cukru a svěží vůní připomínající bílé květy. Ochutnejte tento etiopský experiment i vy!

Tato káva pochází z experimentu, který zorganizoval etiopský farmář Basha Bekele. Bashův otec, který spolu s Bashou postavil kostel pro komunitu na jejich pozemku v Bombe, byl kdysi manažerem družstva v Bombe, které dodávalo kávu do Sidama Union. Než vláda umožnila drobným pěstitelům získat vývozní licence, on i jeho otec prodávali své třešně družstvu. Nyní má Basha vlastní vývozní licenci a pěstuje kávu (především 74158, místně známou jako „Walega“) na polozalesněných pozemcích o rozloze 12 hektarů a navíc provozuje sběrná místa v Bombe, Shantawane a Kokose - sbírá třešně od producentů pěstujících kávu až do výšky 2300 m n. m.. Stejně jako většina drobných pěstitelů v okolí Bensy, i Basha zpracovává výhradně pomocí naturálních metod - což zahrnuje také experimenty s anaerobními styly fermentací.

Etiopie není zrovna známá jako zastánce experimentálních metod zpracování, ale tento lot, který byl zpracovaný metodou anaerobic honey je důkazem toho, že někteří etiopští producenti začínají s kávou opravdu experimentovat! Po ručním sběru v době nejvyšší zralosti a ručním třídění se kávové třešně pevně zabalí do plastových sudů a nechají se několik desítek hodin fermentovat bez přístupu kyslíku. Poté se ještě neporušené třešně položí na vyvýšená lůžka, kde se nechají několik dní sušit. Tento hybrid naturálního a honey procesu společně s anaerobní fermentací je inovativním přístupem k úsilí o ochranu a šetření vody v Etiopii.

  • Nadmořská výška: 2100 - 2300 m n. m.

Další kávy od Kafar Palarnia kawy

Zákazníci také nakoupili

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
6227 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice