Pokud s kávou rádi experimentujete, tak tento kousek od polské pražírny Kafar je tu přesně pro vás. V šálku této kávy z Etiopie, která si prošla metodou zpracování zvanou anaerobic honey, očekávejte šťavnaté aroma broskví v mléčné čokoládě, které je podpořeno dlouhotrvající sladkostí třtinového cukru a svěží vůní připomínající bílé květy. Ochutnejte tento etiopský experiment i vy!
Tato káva pochází z experimentu, který zorganizoval etiopský farmář Basha Bekele. Bashův otec, který spolu s Bashou postavil kostel pro komunitu na jejich pozemku v Bombe, byl kdysi manažerem družstva v Bombe, které dodávalo kávu do Sidama Union. Než vláda umožnila drobným pěstitelům získat vývozní licence, on i jeho otec prodávali své třešně družstvu. Nyní má Basha vlastní vývozní licenci a pěstuje kávu (především 74158, místně známou jako „Walega“) na polozalesněných pozemcích o rozloze 12 hektarů a navíc provozuje sběrná místa v Bombe, Shantawane a Kokose - sbírá třešně od producentů pěstujících kávu až do výšky 2300 m n. m.. Stejně jako většina drobných pěstitelů v okolí Bensy, i Basha zpracovává výhradně pomocí naturálních metod - což zahrnuje také experimenty s anaerobními styly fermentací.
Etiopie není zrovna známá jako zastánce experimentálních metod zpracování, ale tento lot, který byl zpracovaný metodou anaerobic honey je důkazem toho, že někteří etiopští producenti začínají s kávou opravdu experimentovat! Po ručním sběru v době nejvyšší zralosti a ručním třídění se kávové třešně pevně zabalí do plastových sudů a nechají se několik desítek hodin fermentovat bez přístupu kyslíku. Poté se ještě neporušené třešně položí na vyvýšená lůžka, kde se nechají několik dní sušit. Tento hybrid naturálního a honey procesu společně s anaerobní fermentací je inovativním přístupem k úsilí o ochranu a šetření vody v Etiopii.
- Nadmořská výška: 2100 - 2300 m n. m.