Výběrová káva Etiopie BENSA KOKOSA z italské pražírny Vannelli Coffee je charakteristická tóny červeného ovoce, citronů, cukrovinek a kávových květů.
Káva Bensa Kokosa se vyrábí v oblasti Sidamo na hoře Kokosa ve výšce 2.000 metrů nad mořem. Kávové třešně se sbírají pouze ručně, poté se umývají v mycí stanici Bensa a zpracovávají se v Addis Abebě. Skupina Moplaco monitoruje všechny zásadní kroky, aby zajistila vždy nejvyšší standardy. Skupina Moplaco se sídlem v Addis Abebě je lídrem v oblasti vývozu kávy a také spravuje místa ve venkovských oblastech a sleduje veškerou přípravu kávy. Tuto společnost založil v roce 1972 Yannis Georgalis, kávový profesionál třetí generace, který se během druhé světové války přestěhoval z Řecka do Dire Dawa, Harrar. Heleanna převzala otěže společnosti exportující kávu jejího zesnulého otce v roce 2008. Od té doby společnost rostla exponenciálně: skupina Moplaco je referenčním bodem v mnoha aspektech, jako je zemědělství, vývoz a zpracování.
Tato káva prošla tzv. promytou metodou zpracování. Nejprve se mechanicky odstraní obal a kus dužiny. Zrnka se zbytky dužiny se nadále vloží do fermentační nádrže na 10 až 72 hodin. Zde se zbytky oddělí dužiny oddělí. Následně se zrnka nechají vyschnout na slunci na vyvýšených postelích, kde jsou pravidelně převraceny, aby došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a úroveň jejich vlhkosti klesla na požadovanou hodnotu.
- Producent: Moplaco, mycí stanice Bensa
- Nadmořská výška: 2.000 m.n.m.