Sladké pohlazení na jazyku, to je výběrovka Etiopka BESHASHA ze španělské pražírny Puchero. Ovocná kávička, plná tónů zralé limetky a sladkých žlutých broskví. Šálek je komplexní, hlavně díky šťavnaté kyselince a černému čaji. Tato zrnka se vám zkrátka jen tak neomrzí.
Mustefa Abakeno je drobný zemědělec s 18 hektary půdy poblíž Agaro v zóně Jimma v západní Etiopii. Na své farmě má malý diskový rozvlákňovač, který používá k praní a zpracování části své kávy. V roce 2020 si Mustefa pořídil novou pračku Kabira, kde zpracovává třešně od drobných pěstitelů z této oblasti. Tato druhá stanice má více prostoru pro instalaci sušících lůžek, takže se používá hlavně pro přírodní kávy. Tato šarže byla praná-zpracovávaná ve stanici Beshasha.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Káva fermentuje 18 až 24 hodin. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
- Nadmořská výška: 2000-2100 m n.m.