Pokud hledáte kávu s unikátním aroma, tuto novinku od pražírny HAYB Speciality Coffee rozhodně musíte ochutnat. Tato zrnka původem z Etiopie si prošla 96hodinovou anaerobní fermentací, která se v šálku vyznačuje šťavnatostí jahodového džemu a třešní společně s rumovým nádechem. Vše dohromady vytváří jedinečnou chuťovou kombinaci pro každého, kdo rád zkouší nové a zajímavé chutě.
Bette Buna je vertikálně integrovaná kávová společnost, kterou v roce 2020 založili manželé Dawit a Hester. Jejich cesta za kávou začala po úmrtí Dawitova dědečka, který se svou ženou Emame pěstoval kávu v Tefari Kela v Sidamě téměř sto let. Dawit a Hester převzali provoz na rodinné farmě, která se zavázala vytvářet rovné příležitosti pro kávové komunity prostřednictvím produkce špičkové kávy. Dnes společnost Bette Buna provozuje farmy v oblastech Guji, Yirgacheffe, Sidama a Bench Maji a také získává kávu od spřízněných pěstitelů v těchto regionech. Tento lot pochází z farmy Bette Buna v Megadu woreda v etiopské zóně Guji. Farma se rozkládá na 220 hektarech půdy a je rozdělena na pozemky v pololesním a divokém lese, na kterých je vysázena káva. Zaměstnanci farmy jsou směsicí stálých a sezónních pracovníků, celkem 850 osob, kteří jsou zodpovědní za sklizeň, třídění a zpracování každého lotu. Kromě toho, že Bette Buna poskytuje zaměstnancům mzdu, ze které se dá vyžít, zajišťuje také týdenní dopravu na poměrně vzdálenou farmu, ubytování, stravování a satelitní výuku pro děti zaměstnanců, které v sezóně jezdí na farmu se svými rodiči.
Tato káva vděčí za svůj výjimečný chuťový profil speciálnímu zpracování a to metodě anaerobic natural. Po ručním sběru jsou kávové třešně částečně oloupány a následně uzavřeny do plastových nádob, kde fermentují po dobu 96 hodin v anaerobních podmínkách. Tento proces výrazně zvyšuje obsah fruktózy v kávových zrnech a přináší bohatou, sladkou a vzrušující chuť. Po fermentaci jsou zrna sušena na afrických postelích, během čehož jsou pravidelně otáčena, aby byla zajištěna rovnoměrná kvalita. Tento pečlivý proces zpracování vytváří kávu, která je plná ovocných a sladkých tónů.
- Nadmořská výška: 1900 - 2200 m n. m.