Sladké pohlazení na jazyku, to je výběrovka Etiopka BOMBE na espresso od Father's Coffee Roastery. Ovocná kávička, plná tónů bergamotu a sladkého medovníku. Šálek je komplexní, hlavně díky meruňkám, jasmínu a černému čaji. Tato zrnka se vám zkrátka jen tak neomrzí.
Představte si vysoké hory v kraji zvaném Bombe, bujný zelený porost a mezi ním původní odrůdy etiopských kávovníků. Farmáři zde opečovávají svá malá políčka a výsledky své práce ručně sbírají a odnáší do zpracovatelské stanice, která jim poskytne férovou cenu a jejich kávové třešně zpracuje progresivním a ekologickým způsobem. Majitelem zpracovatelské stanice Bombe je Asefa Dukamo. S kávou pracuje již 27 let a aktuálně spolupracuje s 300 farmáři v oblasti kolem města Hemesho. Každý z těchto farmářů vyprodukuje průměrně 4000 kilogramů třešní ročně na celkové rozloze 375 hektarů. Asefova zpracovatelská stanice leží v regionu Sidamo v nadmořské výšce 2200 metrů nad mořem a zpracovává hlavně lokální odrůdu 74158.
Speciální zpracování suchou fermentací je variací na tradiční způsob zpracování kávy v Etiopii, ale využívá mnohem méně vody a tím je výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Tento způsob převzal majitel Asefa Dukamo z guatemalské farmy La Esperanza, kde jeho syn Kenean strávil nějaký čas, a byl ohromen tímto způsobem zpracování. Káva se klasicky loupačkou zbaví slupky a dužiny, ale následná fermentace probíhá za sucha, v nádržích s kontrolovanou teplotou a bez přístupu vzduchu. Díky tomuto teplému a suchému prostředí začíná káva fermentovat mnohem rychleji, a to se projeví výrazně sladkou a komplexní chutí.
- Zpracovatelský závod: Bombe
- Nadmořská výška: 2.200 m n. m.