Výběrová káva Etiopie BOMBE WDX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny máty, jahod a javorového sirupu.
Pro pěstování kávy v Etiopii jsou typické komunitní zpracovatelské stanice a velké množství drobných farmářů (několik stovek až tisíců), kteří na ně nosí své třešně ke zpracování. Výjimkou není ani zpracovatelská stanice Bombe, která se nachází severně od vesnice Shantawene a je součástí kávové společnosti Daye Bensa Coffee. Farmáři, kteří dodávají kávu do této zpracovatelské stanice, ji pěstují vysoko v horách v bujném zeleném porostu hor zvaných Bombe. Odtud je tedy odvozený i název promývací stanice. Zpracovatelský závod Bombe je ve svém regionu velice úspěšný díky své skvělé organizaci a progresivnímu přístupu ke zpracování a ekologii. Je proto hojně využíván producenty i z jiných blízkých oblastí.
Zkratka WDX znamená, že se jedná o kávu promytu se suchou fermentací.
Suchá fermentace umožňuje kávám odpočívat v klimaticky řízených fermentačních tancích po odstranění pergamenu z třešní. Káva zůstává teplá a suchá, zatímco fermentace začíná rychleji v prostředí teplého vzduchu než v konvenčním přírodním sušení třešní. To během fermentace aktivuje estery, což je chemická kyselá sloučenina, která podporuje živou kyselost.
- Nadmořská výška: 2000 - 2400 m.n.m.
- Cuppingové skóre: 89
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)