Výběrová káva Etiopie BOOKKISA z maďarské pražírny Awaken Coffee je charakteristická tóny meruněk, jahod a mléčné čokolády.
Sookoo Coffee je rodinná společnost, která vyrábí a vyváží výběrovou bio kávu z vysokých nadmořských výšek pololesů Guji, které se nacházejí na jihu etiopského pohoří Oromia. A právě v Guji se pěstuje špičková etiopská speciální káva oceněná na národní i mezinárodní úrovni. Zakladatelé Ture a jeho bratr Assefa vyrábějí pouze naturálně zpracovanou kávu s třešněmi pocházejícími z okolních kebeles (vesnic). Každá šarže je pojmenována podle kebele, ze které třešně pocházejí.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky, aby se dosáhlo požadované vlhkosti ve výši 11 %. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Všechny kávové třešně se suší v nadmořské výšce 2173 m n. m. po dobu přibližně 15-20 dní ve velmi tenkých vrstvách. Výsledkem veškerého úsilí jsou jedny z nejčistších přírodních etiopských třešní, které jsme kdy ochutnali.
- Farmáři: Ture a Aseffa ze Sookoo Coffee
- Nadmořská výška: 2173 m n.m.