Představte si když se ovocná etiopka dostane do rukou španělských pražičů. Neumíte si představit výsledek? Nic se neděje! Stačí ochutnat etiopku BULIYE od španělské pražírny Puchero . Nechte se unášet divokými španělskými tancemi borůvek, mochyně a citrónového fondánu po vašich chuťových pohárcích, tak jak přes filtr tak i jako espresso.
Tato šarže pochází z mycí stanice Buliye, kterou spravuje společnost Buno General Trading. Oblast Guji je díky své vysoké nadmořské výšce a bohaté úrodě jednou z nejzajímavějších v Etiopii. Buno Trading je malý vývozce, který vlastní 7 pracích stanic v různých oblastech Guji. Většina káv je zpracovávána jako přírodní a pochází od malých producentů s farmami o rozloze 3 až 7 hektarů. Vzhledem k nízkým teplotám v těchto nadmořských výškách trvá sušení přírodních káv déle, přibližně 40 dní.
Káva je zpracována nejstarší metodou zpracování - naturální. Tato metoda podpoří chuť, sladkost a šťavnatost. Kávové třešně se před sušením na sušícím lůžku omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se zrna mechanicky očistí od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Nadmořská výška: 1700-2300 m n.m.
- Producent: Buno General Trading