Sladké pohlazení na jazyku, to je výběrovka Etiopka BURTUKAANA z pražírny Concept Coffee Roasters. Ovocná kávička, plná tónů peckového ovoce, zralých jahod a bonbonů. Šálek je komplexní, hlavně díky šťavnaté kyselince a sladkosti ovoce. Tato zrnka se vám zkrátka jen tak neomrzí.
Partneři SNAP vlastní dvě zpracovatelské stanice ve vesnici Worka Chelbesa v Gedebe, Chelbesa a Danche. Tato konkrétní káva pochází ze stanice Danche, která nakupuje třešně od 742 pěstitelů s průměrnou rozlohou 1-2 hektary, kteří se nacházejí ve vysokých nadmořských výškách (2000-2300 m). Kávy Burtukaana jsou kulaté, citronové, s nádechem peckovin a mají celkově dobrou strukturu.
V prvních dnech se třešně suší v poměrně tenké vrstvě asi 3-4 cm. Po několika dnech se vrstva zvětší na 6 až 10 cm. Během nejteplejších hodin dne se často přemisťují a přikrývají, aby byly třešně chráněny před intenzivním slunečním zářením, a poté v noci, aby byly chráněny před vlhkostí. To také přispěje ke zlepšení kvality, protože káva si odpočine a sušení je homogennější. Sušení přirozeným způsobem v těchto nadmořských výškách může trvat až 21 dní. V této fázi se mechanicky odstraní slupka a sliz, které již byly fermentací rozloženy a vysušeny. Káva se poté zabalí do sáčků GrainPro a uskladní v místním skladu na místě, přičemž se oddělí podle procesu a třídy. Tento proces pomáhá kávu upravit a dosáhnout rovnoměrnější vlhkosti. Obvykle se skladují 1 až 2 měsíce, než se přemístí.
Odrůda Welicho je typickou kávovou odrůdou, která se vyskytuje na etiopské vysočině. Mezi tisíci neidentifikovanými etiopskými odrůdami je odrůda Welicho proslulá. Odrůda Welicho je známá také pod názvem Wolisho.
- Nadmořská výška: 2000 - 2300 m n. m.