Výběrová káva Etiopie CH'AKA z norské pražírny a výzkumné kávové laboratoře Coffea Circulor je charakteristická tóny marcipánu, pomerančů a sladu.
Lesy jihozápadní Etiopie jsou považovány za místo narození kávy a centrum její genetické rozmanitosti. Tato plantáž se nachází v oblasti deštného pralesa 603 km jihozápadně od Addis Abeby, v regionu Bench Maji, SNNPR (Southern Nations, Nationalities, and Peoples' Region). Jedná se o kávu, která je pěstována ve stínu velkých stromů a v oblasti, kde káva roste divokým způsobem. Polostín širokých korun majestátních stromů poskytují pro kávu ideální podmínky k jejímu přirozenému růstu. Ke správnému růstu napomáhá i bohatá vrchní půda, která je četná na organické živiny, které kávě napomáhají ke správnému vývoji chuťového profilu. Sazeničky kávovníku se vysazují v lesní půdě, která je obohacená o kávovou slupkou.
Kávové třešně jsou ručně sbírané místními zaměstnanci. Po sklizni se ručně třídí, aby se před promytým zpracováním odstranily nezralé a přezrálé třešně. Kávové třešně nejdříve projdou tradičním mechanickým strojem, který odstraní slupku a dužinu od pergamenové kávy, která pak postoupí do fáze 24hodinové fermentace. Káva je dále sušena na slunci na vyvýšených afrických postelích po dobu 14 dní.
Toto espresso bylo jednou z kalibračních káv pro porotce na norském Barista Championships 2015, kde dosáhlo nejvyššího skóre.
- Producenti: GFC Plantation
- Nadmořská výška: 1000 m n.m.
- Cuppingové skóre: 85,5