Výběrová káva Etiopie CHELBESA z polské pražírny Craft Coffee Roasters je charakteristická svěžími tóny citrusů a černého čaje.
Jméno této kávy je odvozeno od vesnice Chelbesa, nad kterou se zpracovatelská stanice nachází. Terén je zde docela náročný a na stanici se dá dostat jenom úzkými blatitými cestičkami, nejlépe na motocyklu. Po obtížné cestě ale dorazíte na jednu z nejorganizovanějších zpracovatelských stanic v regionu.
Další zástupce klasické Etiopie v naší nabídce. Černý čaj a citrusy v jejich nejlepší podobě. Zrnka pocházejí z mycí stanice Chelbesa Danche v regionu Gedeo, která sdružuje plantáže umístěné v nadmořské výšce 2000-2300 m n.m. Mycí stanice Chelbes Danche je mycí stanice v Chelbesa, Gedo. Ovoce nakupuje od 313 farmářů, kteří díky úrodné půdě a dobrým pěstitelským metodám dávají dobrou úrodu. Stanice má ekologický certifikát. Kávovníky zde rostou nad mořem v úrodné červené půdě. Nyní jsou farmy z poloviny zalesněné a na jednom hektaru půdy je 1800-2400 kávovníků. Jedna farma má jeden až dva hektary a jeden kávovník může získat asi 3 kg kávy.
Etiopie je považována za kolébku kávy samotné a její produkce je bezmála 10% hrubého domácího produktu krajiny. Odhaduje se, že v Etiopii rostou tisíce dosud nepopsaných odrůd, které z krajiny dělají region s největší kávovou biodiverzitou na světě. S ohledem na historickou tradici, způsob pěstování kávy v Etiopii spolu s politickou situací a místním systémem, je téměř nemožné najít jednodruhové/jednoodrůdové loty (části sklizně). Přestože se to v posledních letech začíná pomalu měnit, zatím stále je typickým označením odrůdy kávy z Etiopie – Ethiopian heirloom varieties neboli etiopské původní odrůdy.
- Nadmořská výška: 2.000 - 2.300 m.n.m.
- Producenti: 313