Připravte se na unikátní kávový zážitek s touto kávou od britské pražírny PROCESS. Jedná se o promytou kávičku z Etiopie, která vás překvapí svou šťavnatostí a sladkostí. V šálku poté hledejte šťavnaté maliny společně s medově sladkým tělem. Vyzkoušejte tuto velmi nezvyklou Etiopku i vy!
Cesta za touto výjimečnou kávou vede až do obce Worka Chelbesa v oblasti Gedeo v Etiopii. Tuto kávu produkuje skupina malých farmářů, kteří společně sdílí vášeň k pěstování kvalitních zrn. Negusse Debela provozuje nyní dva závody ve vesnici Worka Chelbesa, jeden z nich v podoblasti Danche, a zpracovává promyté, naturální ale i experimentální loty kávy, aby neustále zlepšoval kvalitu konečného produktu. Okolí je známé hustou pololesní vegetací, kterou tvoří i vysoké stromy a stinné rostliny, poskytující ideální prostředí pro pěstování kávy.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 2050 m n. m.