Přichází nový přírůstek do rodiny káv od pražírny The Barn a rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Tato naturálně zpracovaná káva z Etiopie ve svém šálku skrývá šťavnaté borůvky a sladkost mléčné čokolády, které jsou posléze doplněny květinovými tóny jasmínu a pomerančového květu. Tato káva s jemným profilem a krémovým tělem je prostě etiopská skrz naskrz.
Cesta za touto výjimečnou kávou vede až do obce Chelbesa v oblasti Gedeo v Etiopii. Tuto kávu produkuje skupina malých farmářů, kteří společně sdílí vášeň k pěstování kvalitních zrn. Chelbesa se nachází v nadmořské výšce přes 2000 m a byla založena teprve nedávno společností SNAP. Červené třešně se sbírají od 476 drobných pěstitelů, kteří obdělávají půdu v okolí této vesnice. Káva zde roste v pololesním porostu, ve stínu stromů a v blízkosti dalších potravinářských plodin, jako jsou banány. Společnost SNAP zde instalovala obložené fermentační nádrže a 164 sušících lůžek: 100 sušáren je určeno pro promytou kávu, 64 pro naturální kávu.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1950 - 2200 m n. m.