Výběrová káva Etiopie CHELBESA z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny meruněk, broskví, aronie a karamelu.
Většina káv pěstovaných v oblasti Gedeo jsou místní odrůdy, které se často nazývají také Ethiopian heirloom. Ostatní odrůdy pěstované v tomto regionu byly vyvinuty v Jimma Agricultural Research Center (JARC). JARC je důležitým výzkumným centrem pro Etiopii a odvedlo mnoho práce při vývoji odrůd odolných vůči chorobám. Veškerá káva je selektivně ručně sklizena před dodáním do sběrného centra nebo přímo do mycí stanice. Na mycí stanici se káva třídí, aby se odstranily poškozené nebo nezralé třešně, a poté se rozvlákní. V závislosti na povětrnostních podmínkách je fermentována přibližně 12-18 hodin. Jakmile je fermentace dokončena, pergamen se důkladně promyje a poté se třídí v promývacích kanálech, přičemž se každá šarže dělí na dva stupně na základě hustoty. Jakmile je káva roztříděna, je namočená v čisté pramenité vodě v nádržích na 12-24 hodin, aby se odstranily všechny stopy fermentovaného slizu. Po promytí se káva suší na vyvýšených lůžkách, ve stínu po dobu 10-14 dnů, dokud obsah vlhkosti nedosáhne 12%. Káva se pravidelně několikrát ručně obrací, aby se odstranila poškozená nebo zbarvená zrna. Káva je v nejteplejších hodinách dne pokryta plachtou.
- Farmář: Drobní farmáři
- Oblast: Gedeo, Yirgacheffe
- Nadmořská výška: 1.950- 2.200 m.n.m.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)