Výběrová káva Etiopie CHELCHELE - washed z dánské pražírny Prolog Coffee je charakteristická tóny broskví, jasmínu a černého čaje.
Mycí stanice Chelchele je pojmenována podle kebele neboli vesnice, kde se sklízí káva. Pěstitelé z okolní komunity přinášejí své třešně do této mycí stanice na farmě METAD v Gedeb, Yirgacheffe k dalšímu zpracování. Tato káva z Chelchele kebele se pěstuje v nadmořské výšce mezi 1800-2200 metry. Zpracovává se tradičním promývaným procesem. Organická káva, METAD, certifikovala nejen vlastní farmy a zpracovatelské závody, ale také farmy účastnících se programu pěstitele.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: METAD
- Nadmořská výška: 1.800 - 2.000 m.n.m.