Pokud patříte mezi milovníky lehkých afrických káv, tak tento kousek stojí rozhodně za vyzkoušení. Pražírna House of Funk si pro vás připravila tuto promytou Etiopku, která tento popis do puntíku splňuje. Šálek bude plný šťavnatého yuzu, jemného jasmínu a lehké sladkosti vodního melounu. Vyzkoušejte tuto lehkou kávičku i vy!
Ture Waji, známý pod jménem „The King of Guji“, je vlastníkem firmy Sookoo Coffee, která se nachází v oblasti Woredas v Uraga a Shakisso. Má silné vazby na půdu, její komunitu a zemědělce, protože vyrostl v regionu. Po studiích začal jako exportní a farmářský manažer na kávové farmě svého bratrance. Ture Waji vyžaduje čas mezi sklizněmi, aby vzdělával farmáře o správných zemědělských postupech a pomohl zlepšit kvalitu jejich třešní. Jeho společnost poskytuje půjčky před sklizní zemědělcům, kteří například musí platit práci za údržbu na farmě, jako je odplevelení a výsadba. Spekuluje se, že tento přístup k financování by měl znamenat, že drobní zemědělci musí méně čerpat ze svých rodinných příslušníků, včetně jejich dětí. Zemědělci obvykle dodávají třešně do mycí stanice v noci, takže je minimalizována možnost kvašení mezi odpolední sklizní a dodávkou v noci.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 2000 - 2150 m n. m.