Přichází káva, která zaujme svou jemností a čistotou. Tato promytá káva původem z Etiopie z dílny pražírny Ripsnorter se v šálku vyznačuje lehkým tělem připomínající černý čaj, aciditou a sladkostí citronových bonbónů společně s příjemnou vůni bílých květů. Užijte si tuto kávu, která vás okouzlí právě svou jednoduchostí a precizností.
Tato etiopská káva je produkována společností Daye Bensa ve vesnici Shantawene, v nadmořské výšce asi 2 000 metrů. Daye Bensa vlastní farmy, mycí stanice, suché mlýny a spojuje asi 2000 farmářů. Ti společně usilují o udržitelnou produkci kvalitní kávy. Mezi přednosti společnosti patří program zalesňování a celkové úsilí o ochranu životního prostředí. Daye Bensa se své farmáře snaží neustále vzdělávat formou školení a workshopů za účelem zlepšování kvality etiopských káv, ale také napříkad starostlivosti o půdu - kávovníky rostou v bohaté a úrodné půdě, kde se nepoužívají pesticidy ani chemická hnojiva. Daye Bensovi není kvalita cizí a naučil se zpracovávat vysoce kvalitní kávy: v roce 2020 získala 7. místo v COE, v roce 2021 8. místo a v roce 2022 2. místo!
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.