Toto je ideální balíček pro milovníky čistých citrusových Etiopek z pražírny kávových cukrářů Candycane. Jestli jste se o Vánocích přepili kofermentovaných anaerobních limitek a chcete se osvěžit jasnými tóny citronu a bergamotu s lehkým tělem černého čaje, typickým pro promyté kávičky, pak jste právě našli parťáka do těchto chladných dnů. Kávy jako je Dhilgee Buku Sayisa se nepřepijete snad nikdy!
Stanice Buku Sayisa se nachází v regionu Hambela Wamena v Guji. Buku Sayisa znamená v místním jazyce „Požehnané údolí“. Hambela Wamena je jednou z nejvýše položených oblastí pro pěstování kávy v Etiopii. Vysoká nadmořská výška hraje významnou roli při utváření chuťových profilů káv produkovaných v této mycí stanici. Také sklizeň obvykle probíhá později v sezóně ve srovnání s jinými regiony. Výsledkem je pomalejší zrání třešní pro lepší vývoj cukru, což vede k výrazné, sladší chuti kávy. Do stanice dodává své třešně přes 430 místních farmářů, jejichž farmy jsou roztroušené po okolních kopcích. Díky členitému terénu a špatné infrastruktuře musí svou sklizeň do stanice vozit na koni nebo pěšky. Provoz stanice vede Esayase Beriso, který se stará o kvalitní a pečlivé zpracování a zároveň edukaci farmářů. Stanice neustále investuje do zajištění lepšího sušení a nedávno dokonce postavili nový suchý mlýn v Hambele.
Káva je zpracovaná mokrou metodou (washed), která zvýrazňuje čistotu a jemnost její chuti. Po sklizni, která probíhá od ledna do května, jsou třešně pečlivě zpracovány ve vodních mlýnech a sušeny na slunci, což zaručuje stabilitu a kvalitu výsledné kávy, ve které vynikne čisté čajové tělo a osvěžující ovocné tóny.
- Producent: EDN Ethiopian Coffee
- Nadmořská výška: 2.300 m n. m.
- Sklizeň: 2024