Výběrová káva Etiopie DIMTU TERO z německé pražírny 19grams coffee je charakteristická tóny borůvek, karamelu a třešní.
Farma Dimtu Tero pochází z Guji v oblasti Oromia, která je spolu s Yirgacheffe, Sidamo a Limu jednou z nejdůležitějších oblastí kávy v Etiopii. Kávy se vyznačují elegantními a velmi jemnými vůněmi, které se vyznačují sladkými, květinovými a citronovo-ovocnými nuancemi. Jak už to tak v Etiopii bývá, skutečné kávové třešně jsou mixem několika odrůd, které se v regionu etablovaly po staletí. Vybrané místní odrůdy, jako jsou Certo a Wolisho, se mísí s letitými genetickými liniemi kávy, které stále existují jako divoké stromy. To je světový unikát. Tady má káva svůj původ. Tyto speciální směsi etiopských káv jsou obecně označovány jako „etiopské dědictví“ nebo "heirloom". Půdy v Guji jsou vulkanického původu a bohaté na minerály. Třešně samotné pocházejí z farmy Dimtu Tero, jejíž zakladatelem a manažerem je Getachew Zeleke. A má ambiciózní cíle: chce převzít vedoucí úlohu v kvalitě, transparentnosti a udržitelnosti v kávovém sektoru Guji. A je přesvědčen, že s malými farmáři z Odo Shikasu uspěje. Pro společnost Getachew je důležité, aby drobní vlastníci, se kterými pracuje, byli rovnocennými partnery a byli rovnocennými hráči v hodnotovém řetězci. Getachewe a přibližně 140 farmářů z vesnic Tero, Jelewo Anona, Mancity a Hangadi společně vybudovali prosperující a udržitelnou kávovou komunitu. Malí farmáři, kteří zásobují farmu Dimtu Tero kávovými třešněmi, dostávají nadprůměrné platby za sklizeň, kávová zrna a vybavení, a zavázali se tak ambicí a motivací pěstovat a sklízet nejlepší kávu v regionu.
Suché zpracování kávy spočívá v ruční sklizni pouze nejzralejších kávových třešní, které se ručně třídí od defektních plodů a následně je narušena jejich dužina. Po této fázi následuje proces sušení, který trvá několik dnů. Vrstva slizu, která na kávě při sušení zasychá taktéž ovlivňuje výslednou chuť po pražení. Při sušení, při kterém plody i kvasí, jsou třešně neustále kontrolovány a pravidelně převraceny, aby došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo požadované úrovně vlhkosti.
- Producent: 136 drobných farmářů
- Farma: Dimtu Tero
- Nadmořská výška: 2.000 m.n.m.