Výběrová káva Etiopie DUROMINA z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny červeného rybízu, broskví a černého čaje.
Zpracovatelské družstvo Duromina bylo založeno v roce 2010 skupinou 113 producentů kávy v poměrně izolovaném regionu poblíž města Agaro v oblasti Jimma. Zemědělské družstvo, které se skládá z 329 pracovníků a v roce 2012 získalo cenu African Taste of Harvest. Dnes jde o jednoho z nejznámějších a nejlepších producentů v Etiopii. Družstvo je součástí většího projektu Kata Muduga, což je družstevní organizace zastřešující podporu největších a nejlepších producentů kávy v dnešní Etiopii. Tato organizace dosahuje pro své farmáře těch nejlepších možných cen, kterých v Etiopii lze dosáhnout. Voda na zpracování získaná z nedaleké řeky je po použití vyčištěna a recyklována. Buničina z třešní se také recykluje jako organické hnojivo. Členové družstva jsou drobní zemědělci, kteří hospodaří na půdě o rozloze 730 ha bez použití jakýchkoli chemikálií. Není náhodou, že v místním jazyce Oromo odkazuje výraz Duromina na zlepšenou kvalitu života.
Při zpracovávání promytou (washed) metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Farma: společenství farmářů Duromina
- Nadmořská výška: 1 980 m n. m.