Výběrová káva Etiopie DUROMINA WX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny meruněk, ostružin a pomeranče.
Duromina Washed WX z Etiopie je káva, která opravdu vyniká z davu. Byla vypěstována malými farmáři v oblasti Jimma v nadmořské výšce mezi 1 900 - 2 000 metrů nad mořem. Káva je lehce pražená pomocí přenosu tepla světové úrovně dovednosti a péče pražiče Ivicy. Květiny a bohatá kyselost jsou znát okamžitě po prvním loku, což zajistí skutečně unikátní senzorický zážitek. Aroma kávy připomíná sušené datle, gardenii a pomeranč, zatímco chuť nás vede k meruňkám, ostružinám a pomerančům. Po chuti v tzv. „aftertastu“ naleznete bergamot a mandarinku. Acidita, resp. kyselost nese známky červených švestek a malin. Tělo je šťavnaté, lehké a vyváženost je synergetická.
Duromina je kooperativa, která byla založena v roce 2011 s pomocí NGO Technoserve a je situována v západní Etiopii v Agaro. Původně farmáři z této oblasti prodávali přirozeně zpracovanou kávu nižší kvality, dnes je tomu ale jinak. Duromina od počátku pracovala s místní farmářskou komunitou na vytvoření nové kooperativní struktury s dlouhodobým cílem zvyšovat kvalitu, transparentnost a zvyšovat příplatky pro farmáře. S 185 členy v kooperativě je kvalita a dostatek dostupnosti hojná. Typická velikost farmy v oblasti se pohybuje od 0,5 hektarů do 3 hektarů, všechny jsou organické a pěstují heirloom odrůdy.
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)
- Nadmořská výška: 1900 - 2000 m n. m.