Pokud milujete šťavnaté ovocné chutě, tak tato kávička od pražírny Coffea Circulor vás jistě potěší. Tato naturálně zpracované káva z Etiopie nabízí šťavnaté aroma papáji a malin s lehkou aciditou červeného rybízu. No, prostě dokonalá kombinace pro každého, kdo rád objevuje nové a zajímavé chutě.
Oblast Sidama se rozkládá na úrodné vysočině a půda je zde úrodná. Roční úhrn srážek 1 200-2 000 mm je považován za ideální pro pěstování a zpracování kávy. Tyto vysoké nadmořské výšky také znamenají, že káva dozrává pomaleji a období sklizně je pozdější než ve zbytku Etiopie. Tato káva pochází z malého lotu z oblasti Keramo. Káva je vybrána od několika menších místních farmářů. Celé zpracování po sklizni začíná samozřejmě tříděním dle hustoty zrn a prvním zbavením se vadných či nedozrálých kávových třešní. Poté je káva uložena na africké postele na dobu až 15 dní. Zde je za každou takovou „postel“ pak zodpovědný konkrétní farmář, který zrno pravidelně obrací, aby se dosáhlo opravdu konzistentního sušení. Každý lot je tu přísně sledován aby nedošlo k záměně, dohledatelnost každého zrnka ke konkrétní sklizni (lotu) je tu velmi důležitá a přesná.
Jakmile je káva přijata, je roztříděna tak, že jsou z ní vybírány zralé třešně. Poté se suší na afrických lůžkách ve pytlích, aby se zabránilo negativním vlivům počasí a urychlil se proces rovnoměrné fermentace po dobu 15 dnů: na každé jednotlivé lůžko je přidělen jeden člověk, který každých 15 minut třešně otáčí, aby se zajistila rovnoměrnost sušení. Míchání kávových třešní zajišťuje, že nevzniká plíseň a sušení třešní probíhá rovnoměrně. Časté míchání třešní také podporuje rovnoměrnou vlhkost a jejich zakrytí během nejteplejší části dne je chrání před přesušením.
- Nadmořská výška: 2200 - 2300 m n. m.