Etiopie FAHEM

od Tim Wendelboe

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Tim Wendelboe
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Illubabor
Odrůda
74110
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Broskve, Květiny, Citrony
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Etiopie FAHEM z norské pražírny Tim Wendelboe s charakteristikou broskve, citronů a květin.

Když jsem začal hledat farmy v Etiopii, kde bych mohl nakoupit, všichni mi říkali, abych šel do jižní části oblastí pěstování kávy. Zjistil, že tamní kávy jsou velmi rozmanité, pokud jde o chuťové profily. Promyté kávy z Fahemu jsou zcela odlišné od typických etiopských káv Sidamo / Yirgacheffe s mírně jemnějším chuťovým profilem. Odrůda 74110 vykazuje jemné citronové chuti s dochutí peckového ovoce.

Ve snaze najít farmáře, se kterými bychom mohli začít blíže spolupracovat v Etiopii, jsem se v prosinci 2018 vydal na výlet, abych navštívil několik farem v západní části země. Z těchto návštěv jsme nakonec nakupovali na třech různých farmách, kde je Fahem největší z nich.

Ve Fahemu se pěstuje několik různých kultivarů, ale produkují hlavně kultivary 74110 a 74148. Normálně se tyto kultivary sbírají a míchají dohromady, ale pro nás sbírají, zpracovávají a suší tyto kávy odděleně, protože rádi ochutnáváme.

Kultivar 74110 byl vybrán z původního „mateřského stromu“ ve vesnici Bishari v provincii Metu v zóně Illuababora. Po výzkumu v jejich polní laboratoři (kávové farmě) v Jimmě výzkumníci JARC zjistili, že kultivar je odolný vůči chorobám a má vysoký výnosový potenciál. JARC vydal kultivar v roce 1979 jako nový a vylepšený a od té doby se stal jedním z nejoblíbenějších kultivarů v Etiopii známým pro svůj profil květinové a citrónové chuti.

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.

  • Producent: Mohammed Lalo
  • Pražení: světlé

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Limitovaná edice
Kávový adventní kalendář 2024
The Naughty Dog x Kofio
Více info

Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5792 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice