Výběrová káva Etiopie FAHEM z norské pražírny Tim Wendelboe s charakteristikou broskve, citronů a květin.
Když jsem začal hledat farmy v Etiopii, kde bych mohl nakoupit, všichni mi říkali, abych šel do jižní části oblastí pěstování kávy. Zjistil, že tamní kávy jsou velmi rozmanité, pokud jde o chuťové profily. Promyté kávy z Fahemu jsou zcela odlišné od typických etiopských káv Sidamo / Yirgacheffe s mírně jemnějším chuťovým profilem. Odrůda 74110 vykazuje jemné citronové chuti s dochutí peckového ovoce.
Ve snaze najít farmáře, se kterými bychom mohli začít blíže spolupracovat v Etiopii, jsem se v prosinci 2018 vydal na výlet, abych navštívil několik farem v západní části země. Z těchto návštěv jsme nakonec nakupovali na třech různých farmách, kde je Fahem největší z nich.
Ve Fahemu se pěstuje několik různých kultivarů, ale produkují hlavně kultivary 74110 a 74148. Normálně se tyto kultivary sbírají a míchají dohromady, ale pro nás sbírají, zpracovávají a suší tyto kávy odděleně, protože rádi ochutnáváme.
Kultivar 74110 byl vybrán z původního „mateřského stromu“ ve vesnici Bishari v provincii Metu v zóně Illuababora. Po výzkumu v jejich polní laboratoři (kávové farmě) v Jimmě výzkumníci JARC zjistili, že kultivar je odolný vůči chorobám a má vysoký výnosový potenciál. JARC vydal kultivar v roce 1979 jako nový a vylepšený a od té doby se stal jedním z nejoblíbenějších kultivarů v Etiopii známým pro svůj profil květinové a citrónové chuti.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Mohammed Lalo
- Pražení: světlé