Šťavnatá Etiopka pro všechny milovníky intenzivního ovocného espressa. Každý, kdo je v kontaktu s kávou, už pravděpodobně někdy ochutnal naturálně zpracovanou etiopskou kávu a byl z ní unešený. Ostatně komu by nechutnala sladce vinná čistá chuť ozdobená tóny nahořklého grepu a květinového aroma. Tohle jsou zrnka, která jen tak z hlavy nedostanete!
Hlavním šéfem týmu na farmě Duma a stanici, ze které tato káva pochází, je Gash Duba, podle kterého je tento skvost pojmenován. Místní komunita ho má ráda. Je to člověk se srdcem pro budoucnost dalších kávových generací. Stará se o spravedlivé mzdy a podmínky pro všechny pracovníky, bezplatná zemědělská školení pro spolufarmáře v oblasti a podporu podnikání mladých lidí s cílem zvýšit alternativní příjmy v regionu.
Oblast Guji v jižní Etiopii je odlehlé místo, krásně zalesněné a v mnoha ohledech nedotčená oblast země. Kávy z této oblasti mají obecně vyvážený a příjemně komplexní profil šálku. Krajina Guji je však rozmanitá a některé oblasti jsou vyšší než jiné a v regionu existuje poměrně mnoho mikroklimat. To vše znamená, že káva vypěstovaná v oblasti Guji může mít velmi odlišné chuťové profily, pokud pochází z různých farem nebo oblastí, a to i v rámci jednoho regionu. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.
- Farma: Duma