Výběrová káva Etiopie GORAA z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny sladkých jahod a broskví s jemným aroma jasmínu a dochutí citrónovo-čokoládového cupcaku.
Zcela jedinečná vánoční speciálka vytře zrak všem kávovým nadšencům. Tahle Etiopie vás nadchne svou střední ovocnou aciditou v kombinaci s květinovým ovoněním jasmínu a sladkou dochutí cupcaku. Tato harmonicky poskládaná zrnka potěší vaše chuťové pohárky a i přes svou chuťovou netradičnost vám o vánočním čase vykouzlí úsměv na tváři.
Zrnka zpracována anaerobní metodou se uzavírají na několik hodin do prostředí bez přístupu kyslíku a nechají se tam fermentovat. Fermentace se zastaví ve chvíli, kdy jsou cukry v dužině spotřebovány, ale nevzniká žádný nechtěný alkohol. Během fermentace se uvolňuje množství CO2, který působí na zrna vysokým tlakem a umožňuje, aby se do pergamenu dostala chuť všech rozmanitých kávových šťáv. Po fermentaci čeká zrnka sušení na afrických postelích a etiopském slunci dokud nedosáhnou optimální vlhkosti. Fermentační procesy zná lidstvo již spoustu staletí a hojně je využívá. V kávovém průmyslu je tento způsob zpracování čím dál oblíbenější a to především díky své rozmanitosti a odlišnosti od všech ostatních dosud známých metod zpracování. V samotné Etiopii se ještě před 16 lety využívala pouze suchá a promytá metoda, která i v současnosti stále vede a využívá se až v 90 % případů. Trend experimentálních zpracování ovšem rapidně roste a my tak můžeme být přímou součástí procesu poznávání toho, co vše nám kávová zrnka můžou ještě nabídnout.
- Nadmořská výška: 2.000 – 2.100 m. n. m.
- Sklizeň: Leden–únor 2022