Tato parádní výběrovka zaujme každého milovníka čajových ovocných Etiopek. Sladká kávička, s bohatým aromatem a tóny bobulového ovoce, broskví a citrusů — přesně takhle má chutnat naturálka ze Sidama, tak si ji nenechte ujít!
Zpracovatelská stanice Hamasho sídlí v oblasti Sidama, na úpatí hory Bombe. Kávové třešně jsou velmi hutné, s vysokou koncentrací menších zrnek, což odráží pomalé zrání ve vyšších nadmořských výškách. Asi 1 500 farmářů z různých oblastí regionu dováží svá zrnka na zpracovatelskou stanici ve vesnici Hamasho.
Za těmito zrnky stojí Assefa Dukamo (vedoucí společnosti Daye Bensa, která spravuje stanici Hamasho), který bezpochyby patří na samou špici etiopských producentů kávy. Dokazují to nejen úspěchy v aukčních soutěžích, ale také konzistentní kvalita jeho káv. Když syn Assefy, Kenean, navštívil Guatemalu, byl ohromen způsobem zpracování zrn na farmě La Esperanza v oblasti Antigua, kterou vede Josue Morales z Los Volcano Coffee. Ještě v průběhu návštěvy navázali Josue a Assefa spolupráci. Výsledkem je tato skvělá káva!
Kávové třešně jsou zpracovávány variantou tradičního procesu promývání, při kterém se vynechává další krok, kterým je přidání vody do nádrže během fermentace — odtud název "suchá" fermentace. Po odstranění dužiny a promytí jejích zbytků se zrna ponechají v klimatizovaných fermentačních nádržích, a protože káva zůstává suchá, fermentace začíná rychleji než obvykle. Takové zpracování dává kávě plný a komplexní chuťový profil, o něco hlubší než v případě tradiční metody zpracování, ale stejně čistý a jemný! Výhodou tohoto procesu je, že se při něm spotřebuje mnohem méně vody a tím je snížen dopad promývací stanice na životní prostředí.
- Nadmořská výška: 2360 m n. m.
- Producent: Assefa Dukamo