Výběrová káva Etiopie HOLIDAY COFFEE z berlínské pražírny Five Elephant je charakteristická tony pomerančové marmelády, ibiškového čaje a karamelu.
Před pěti lety, když manžel Adanech Gemade zemřel, převzala Adanech rodinnou farmu a produkci kávy. Spolu se svým synem Yisakem Gebeyehu zpracovává kávu 28 rodinným farmám. Adanech byla jednou z prvních farmářek v oblasti, která získala vlastní vývozní licenci, když byla v roce 2017 k dispozici. Poté přestala prodávat třešně do hlavní zpracovatelské stanice ve Wegidě a začala vyrábět vlastní naturálně zpracovanou kávu. Farmu Adanech lze nejlépe popsat jako zemědělství ve stylu zahrady, kde se kávovníky prolínají s potravinářskými plodinami, jako je Enset (falešný banán) a Taro (kořenová zelenina).
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: Adanech Gemede
- Nadmořská výška: 2108 m n. m.