Výběrová káva Etiopie IDIDO z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny bílých broskví, ledového čaje, bergamotu a pomarančových květu.
Stanice Idido je hlavní stanicí spravovanou společností DWD na území Yirgacheffe a zabývá se zpracováním pouze výběrové kávy. Káva se sbírá od farmářů žijících ve vesnicích Idido, Haricha a Dirato. Rodinný podnik DWD připravuje na stanici Idido kávu pomocí metod: washed, natural, a dokonce i některá red honey zpracování.
Farmář pan Dukale se narodil v oblasti Bensa v regionu Sidama a pochází z rodiny pěstitelů kávy. V raném věku se živil jako obchodník s cukrovou třtinou, přešel do butiku a začal sbírat kávu z okolních vesnic. Koncem 80. let 20. století otevřel v Daye Bensa první zpracovatelskou stanici společnosti ''Awraja and his Families''. Awraja byla jeho přezdívka, která v té době doslova znamenala ''zóna'', protože byl slavným volejbalistou reprezentujícím svou správní oblast s názvem Bensa Awraja/Zone provincie Sidama. V současné době má asi 16 stanic na zpracování kávy v oblastech Sidama, Gedeo a West Guji.
Odrůda Heirloom je typická pro většinu etiopských káv. Jedná se o směs původních odrůd pěstovaných v Etiopii od doby, kdy byla káva známa. Heirloom zahrnuje tradiční odrůdy, které mají obvykle dva názvy - jeden v místním jazyce od pěstitelů a druhý jako vědecký název. Zemědělci obvykle přinášejí své kávové třešně do zpracovatelské stanice, kde jsou zpracovány společně a označeny jako heirloom.
Káva se zpracovává metodou fully washed. Kávové třešně se sbírají selektivně a ručně. Poté krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Opět se fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranil sliz a mohly se později sušit na afrických postelích. Zpracování washed je nejlepší metodou, jak zvýraznit vlastnosti odrůdy. Kávy zpracované metodou washed bývají ovocnější a vyváženější.
- Farma: Idido
- Zpracovatelský závod: DWD Cooperative
- Nadmořská výška: 1960 m.n.m.
- Ovocitost: 4,5/5
- Sladkost: 3,5/5
- Hořkost: 0,5/5