Výběrová káva Etiopie KABIRA LOT #3 z nizozemské pražírny Sprout Coffee Roasters je charakteristická tóny mučenky, zeleného jablka a fondánu.
Mustefa Abakeno hospodaří na 18 hektarech poblíž Agaro v oblasti Jimma v západní Etiopii. Farma leží ve výškách více než 2 000 metrů nad mořem a je osázena odrůdami vybranými z nedalekého výzkumného centra Jimma. Polovina kávy se zpracovává za mokra a polovina se suší jako přírodní. Mustefa exportuje svou kávu přímo kupujícím, což je v Etiopii relativně nový přístup. Zřídil malý promývací mlýn, kde zpracovává kávu ze své farmy. Přestavitelé farmy Mustefy jsou všichni sousedé a každý má 4 až 10 hektarů půdy. Mustefa nedávno získal druhou mycí stanici, Kabiru, na příjem třešní od místních producentů. Kvůli jemným rozdílům v umístění a mikroklimatu nyní Beshasha (původní mycí stanice) téměř výhradně zpracovává promyté šarže, zatímco Kabira, která má více prostoru pro sušící lůžka, je vhodnější pro zpracování přírodní metodou. Šarže je tedy pojmenována podle mycí stanice, kde je zpracovávána.
Tato šarže je zpracována naturální metodou a třešně se před sušením na afrických záhonech omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Producent: Mustefa Abakeno
- Zpracovatelská stanice: Kabira
- Nadmořská výška: 2.000 - 2.100 m.n.m.