Pokud se jednoduše nemůžete nabažit naturálních káv z Etiopie, tak zde pro vás máme další kousek. Tentokrát se jedná o kávu, kterou si pro vás připravila pražírna PROCESS a její šálek se vyznačuje šťavnatostí černého rybízu společně s lehkostí bergamotu. Vyzkoušejte tuto klasiku i vy!
Mustefa Abakeno hospodaří na 18 hektarech poblíž Agaro v oblasti Jimma v západní Etiopii. Farma leží ve výškách více než 2 000 metrů nad mořem a je osázena odrůdami vybranými z nedalekého výzkumného centra Jimma. Polovina kávy se zpracovává promytou metodou a polovinu metodou naturální. Mustefa exportuje svou kávu přímo kupujícím, což je v Etiopii relativně nový přístup. Zřídil malou promývací stanici, kde zpracovává kávu ze své farmy. Mustefa také nedávno získal druhou mycí stanici, Kabiru, na příjem třešní od místních producentů. Kvůli jemným rozdílům v umístění a mikroklimatu nyní Beshasha (původní mycí stanice) téměř výhradně zpracovává promyté loty, zatímco Kabira, která má více prostoru pro sušící lůžka, je vhodnější pro zpracování naturální metodou. Mustefa spolupracuje se společností Falcon Specialty Coffee (která spolupracuje s dalšími malými producenty). Tato společnost podporuje producenty při výběru třešní, sušení a řízení farem. V roce 2021 rozšířil tým společnosti Falcon Addis Abeba o agronoma Haruna. Harun se během této poslední sklizně zaměřil především na školení a podporu Mustefy a místních zemědělců. Harun zlepšoval procesy na promývací stanici: instaloval stínící sítě, které zakrývaly sušící lůžka v nejteplejších hodinách dne; označoval denní loty, aby byly odděleně a sledoval obsah vlhkosti během celé fáze sušení, čímž zajistil rovnoměrné sušení před sestavením lotů.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.