Výběrová káva Etiopie KEBEDE MARO - vzorek z české pražírny Candycane coffee je charakteristická tóny pomerančových květů, cukrové vaty a bonbónů.
Káva KEBEDE MARO natural je první „Single Farmer“ lot etiopské kávy z pražírny Candycane. Toto označení je možná běžným jevem u amerických káv, ale v Etiopii je novinkou několika posledních let. Tu přinesla až nedávná liberalizace kávového trhu a tak stále není jednoduché získat v Etiopii kávu jako je tato.
Kebede Maro je soukromý středně velký soukromý producent, se kterým NA spolupracuje dva roky. Panu Kebede Marovi je 68 let a má 21 dětí. Je to průkopnický producent výběrové kávy, který inspiruje i ostatní farmáře a sdílí s nimi své postupy při produkci výběrové kávy. Jeho káva ukazuje velký potenciál do budoucna. Na své soukromé farmě se zaměřuje především na produkci naturální kávy. Jeho farma se nachází v regionu Konga, který je dobře znám produkcí jedněch z nejlepších šarží výběrové kávy Yirgacheffe.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2 300 m n. m.
- Sklizeň: 2022