Výběrová káva Etiopie KEBELE SAWANA z britské pražírny Hard Lines je charakteristická tóny melounových žvýkaček.
Pěstování kávy v Guji je ve srovnání s jinými regiony Etiopie poměrně novým fenoménem. Mladé kávovníky rostou na sopečných půdách bohatých na minerály, což je příznivé prostředí pro kávové odrůdy Arabica. Tento lot produkují farmáři ze Sawana Kebele, kteří spolupracují s farmou Dambi Udo na zpracování svých třešní. Rodinná farma zpracovává nejen třešně od okolních farmářů, ale také své vlastní. Velmi se angažují ve své komunitě, nabízejí školení okolním pěstitelům kávy, podílejí se na stavbě školy, obnově silniční infrastruktury nebo přivádějí vodu do odlehlých vesnic.
Tato káva je zpracována naturální metodou a třešně se před sušením na afrických záhonech omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Nadmořská výška: 2000 - 2150 m n. m.
- Farma: Sawana Kebele