Etiopie Keramo z pražírny Diamond's Roastery zrála v pražírně v dubovém sudu, ve kterém předtím byla whisky. Káva je pražená jako omni roast, proto jsou tato zrna vhodná jak pro alternativní přípravu kávy, tak pro klasické espresso. V chuťovém profilu kávy najdete griotku, whisky a čokoládu.
Do naší pražírny dorazila čerstvá sklizeň z Etiopie, konkrétně od výrobce Keramo s technologií Natural processing. Kávové třešně vypěstovalo několik malých farmářů v nadmořské výšce 2 360 metrů. Zemědělci dodávají kávu do zpracovatelské stanice každý den během sklizně a ručně sbírají zralé třešně. Ve zpracovatelské stanici pracovníci zpracovávají kávové třešně podomácku vyrobenou metodou, při níž se zrna několik dní suší na afrických lůžkách. I to přispělo k ovocnému chuťovému profilu plnému borůvek a citronu s jemnými květinovými příchutěmi jasmínového čaje a pomerančových květů. Keramo je káva, která nadchne každého milovníka výběrové kávy z Etiopie.
Producenti z Kerama žijící vysoko v nádherných horách oblasti Bombe, jsou tak odlehlí, že nemají svou centrální zpracovatelskou stanici. Všech cca 1500 producentů vozí svou kávu na zpracovatelskou stanici Bombe, která spadá pod Daye Bensa Coffees producenta Asefa Dukama. Zpracovávají se zde také kávy z vesnice Shantawene a samotného Bombe.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 2360 m n. m.