Výběrová káva Etiopie KERAMO z nizozemské pražírny Rum Baba je charakteristická tóny meruněk a květin.
Společně se stanicí Hamasho jde o nejvýše položenou promývací stanici v Etiopii. Kávové třešně odrůd zde sbíraných jsou menší je obvyklé a i v tom se odráží nadmořská výška, ze které tyto odrůdy pochází, tedy výše jak 2.300 m.n.m.
Kávové třešně jsou několika drobnými farmáři ručně sbírány, aby pak byli tříděny a poté drceny pro uvolnění dužiny. Po tomto zpracování se třešně naloží do vody a jsou ponechány fermentaci po dobu 36 hodin. Po tomto fermentačním procesu jsou kávová zrna znovu promyta a následně rozprostřena na vyvýšené africké postele, kde se nechají sušit po 12 dní, dokud nedosáhou vlhkosti 10%. Samoté sušení probíhá za pomoci Slunce a kávové třešně jsou ještě kryty plachtami proti spálení a příliš rychlému sušení.
- Producent: několik drobných farmářů
- Stanice: Keramo
- Oblast: Sidama, Bensa
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 2.300 m.n.m.
- Odrůda: Heirloom, 74/158, 74/100 a Setami