Kávu z legendární zpracovatelské stanice Keramo v srdci Etiopie jste možná už ochutnali, ale měli jste ji i ve verzi zpracované promytou metodou? Právě tu nám dovezli liberečtí Nordbeans, kteří se můžou zaručit za její lehkou a čistou chuť ve které ucítíte voňavou mátu a sladké maliny, tělo je nadlehčené černým čajem, jako to u správných promytých Etiopek bývá. Pokud hledáte jemnější kávičku na každodenní filtřík, právě jste ji našli!
Vesnice Keramo leží v samém srdci regionu Sidama. Nordbeaňáci ji objevili spolu s vesnicemi Shantawene a Bombe při své cestě po Etiopii v roce 2018. Od té doby s místními producenty úzce spolupracují a při výběru etiopských káv směřuje většina jejich pozornosti právě sem. Již několikátou sezonu je nejvíce zaujaly loty právě z vesnice Keramo. Za jejich báječný charakter vděčíme především práci zaměstnanců promývací stanice. Kladou velký důraz na rozdělení káv dle jejich původu, data sběru i zralosti, díky čemuž dokážou samotný proces zpracování mnohem lépe kontrolovat. Můžete se tak těšit na báječný šálek etiopské kávy s osvěžujícím charakterem černého čaje, máty a malin.
Tato kávička je zpracována promytou (washed) metodou, která zajišťuje její čistou a lehkou ovocnou chuť s osvěžujícím finišem. Po ručním sběru třešně krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Následně se opět fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranily i zbytky slizu a mohly se později sušit na afrických postelích do požadované vlhkosti, než jsou připraveny na export.
- Nadmořská výška: 2300 m n. m.
- Lokalita: Bensa
- Zpracovatelská stanice: Keramo