Výběrová káva Etiopie KIBURI WX z norské pražírny a výzkumné kávové laboratoře Coffea Circulor je charakteristická tóny mandlí, jahod a bílé broskve.
Yirgacheffe má optimální podmínky – dostatek srážek a úrodnou půdu, která absorbuje všechny důležité minerály. Kurume a Dega jsou dvě etiopské regionální odrůdy z Yirgacheffe. Kávovník odrůdy Kurume nese plody menší velikosti, avšak s kvalitním ročním výnosem. Kurume jsou hutná, malá zrna s lahodnou kyselostí a umožňují vyšší energetickou výtěžnost. Amharské slovo "dega" znamená "chladná náhorní oblast", což jistě odpovídá prostředí, kde Dega roste.
Zkratka WX znamená, že se jedná o kávu promytou. Zralé ručně sbírané kávové třešně se fermentují ve vodě, a poté suší na etiopském slunci až 3 týdny. Pomalé sušení zajišťuje důležitou a stabilní vlhkost kávy. Kávové oblasti Bule těží z mírné nadmořské výšky a poskytují senzačně sladké kávy s elegantní ovocnou chutí.
- Producent: Yirgacheffe, Bule
- Nadmořská výška: 1800 - 2200 m n. m.
- Velikost lotu: 120 kg
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)