Je tady káva ze všemi milované české pražírny Doubleshot! Doubleshot vám přináší první letošní promytou kávu z Etiopie. Káva od farmářů z okolí vesnice Kokosa je ztělesněním toho, co u promytých káv hledáme - elegantní tóny ovoce a květinové aroma. V této svěží kávičce najdete tóny jasmínu a šťavnatých broskví, které jsou zakončené medovou sladkostí.
Káva byla vypěstována drobnými farmáři z okolí vesnice Kokosa v regionu Bensa, Sidamo a zpracována promytou metodou keňského stylu ve stejnojmenném závodě. Farmy, které mají obvykle jen pár hektarů, se nacházejí v nadmořské výšce 1500 - 2300 m n. m. Tato vysoká nadmořská výška dává kávě květinovou aromatiku a svěží citrusovou aciditu. Kávovníky původních etiopských odrůd se zde pěstují na úrodných vulkanických půdách.
Keňský styl fermentace je opravdu komplikovanou metodou zpracování kávy, která vznikla paradoxně z potřeby odbavit obrovské množství sklizených třešní během krátkého časového intervalu než kvůli vidině zlepšení chuťového profilu. Toto zpracování, které Heleanna Georgalis využila pro náš mikrolot, zahrnuje dvě samostatné fermentační fáze a dlouhou fázi namáčení ve studené vodě. Čerstvě sebrané třešně nejprve projdou loupačkou a třídícím procesem dle hustoty. Prvotní fermentace trvá 24 hodin. Následně jsou zrna v pergamu promytá v kanálcích a zbavená posledních zbytků dužiny. Poté se vrátí zpět do fermentační nádrže, kde stráví dalších 12-24 hodin. Nakonec se pergamen namočí až na celých 24 hodin pod vodu. Kombinace dvou fermentací a finálního namočení způsobuje výraznější aciditu a hutnější ovocné tóny.