Výběrová káva Etiopie KOKOSA WX z norské pražírny Coffea Circulor je charakteristická tóny papáji, jahod, vodního melounu a karamelu.
Tato káva se zpracovává v oblasti Sidamo na hoře Kokosa ve výšce 2.000 metrů nad mořem. Kávové třešně se sbírají pouze ručně, poté se umývají v mycí stanici Bensa a zpracovávají se v Addis Abebě. Skupina Moplaco monitoruje všechny zásadní kroky, aby zajistila vždy nejvyšší standardy. Skupina Moplaco se sídlem v Addis Abebě je lídrem v oblasti vývozu kávy a také spravuje místa ve venkovských oblastech a sleduje veškerou přípravu kávy. Tuto společnost založil v roce 1972 Yannis Georgalis, kávový profesionál třetí generace, který se během druhé světové války přestěhoval z Řecka do Dire Dawa, Harrar. Heleanna převzala otěže společnosti exportující kávu jejího zesnulého otce v roce 2008. Od té doby společnost rostla exponenciálně: skupina Moplaco je referenčním bodem v mnoha aspektech, jako je zemědělství, vývoz a zpracování.
Káva prošla tzv. promytou metodou zpracování a tzv. "keňským procesem". Tento proces byl inspirován postupy suché fermentace v Keni, za účelem zachování vody v kávě. Zrnka jsou zbavena dužiny a poté dvakrát fermentovány v cementových tancích po dobu 72 hodin. Následně se zrna nechají sušit na slunci na vyvýšených záhonech, kde se pravidelně otáčejí, aby se vysušila rovnoměrně a dokud jejich vlhkost neklesne na přibližně 12 %.
- Nadmořská výška: 1.950 - 2.150 m.n.m.
- Producent: drobní farmáři
Doporučený recept V60 Coffea Circulor z World Brewers Cup je "1:1:1"
- nálev 100g vody po dobu 20 sekund
- v 1:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- v 2:00 nálev dalších 100g vody po dobu 20 sekund
- konec v 3:00
- na vás je úprava hrubosti a teplota vody (doporučujeme 93 - 95 °C)