Etiopie MALAWO z české pražírny The Naughty Dog potěší všechny milovníky klasických 'Etiopek'. Jemnou vůni jasmínu doplňuje kombinaci lesních jahod a maracuji. Svěžest této kávě podtrhuje jemný závěr broskvového ledového čaje.
Daye Bensa je zpracovatelská stanice, do které přispívá 563 farmářů z okolí. Stanice takto zpracovává pouze malé množství opravdu kvalitních mikrolotů. Pro stanici Daye Bensa je sledovatelnost jejich mikrolotů nesmírně důležitá. Vedou proto velmi pečlivě knihu záznamů. Když přijde sklizeň, všechna zrna se třídí podle vesnic a mikroregionů a jejich zpracování probíhá odděleně. To je klíčem k zajištění nejvyšší úrovně kvality. Daye Bensa se taky intenzivně věnuje místní komunitě. Systém odměn za kvalitu, konzistenci a množství pomáhá vylepšovat místním farmářům příjmy a životní úroveň.
Farma Gatta je pojmenována podle vodopádu, u kterého se nachází, a je obklopena stromy, které jsou údajně více než sto let staré. Na farmě často pracují celé rodiny, muži se starají o ruční sběr třešní a ženy o jejich zpracování.
U honey metody třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 2 000 - 2 200 m n. m.
- Sklizeň: leden 2022
- Farma: Gatta, Shantawane