Česká pražírna Pikola vám představuje svou výběrovou kávu z Etiopie, která pochází z legendárního regionu Yirgacheffe. Tato káva vás zaujme jemnou a komplexní chutí, kde se mísí chuť lesního medu s aromatem lipového květu. Pro kávy z Yirgacheffe jsou typické květinové a ovocné tóny, které v tomto případě doprovází příjemná sladkost s dlouhým dozvukem.
Gedeb je jednou z oblastí v Gedeo zoně, kde se oblast Kochere rozkládá na západ, Yirgacheffe na severo-západ, Bule na sever a Oromia na východ a jih. Doslova přeloženo jako 'Země mnoha pramenů', Yirgacheffe má ideální topografii, nadmořskou výšku a zdroje vody k produkci a zprocesování výběrové kávy. Farmáři v Yirgacheffe jsou většinou malé více-generační skupiny, mnohdy pracujících na pár hektarech půdy. V tomto případě se ale jedná o opravdovou raritu, jelikož tato káva která pochází z jediné farmy a rukou jediného farmáře. Matias Belekew a jeho rodina pěstují tuto kávu na své šestihektarové farmě v této oblasti. Kávu zpracovávají promytou metodou, která dokonale vystihuje jedinečný terroir regionu.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.